Een stilleven is een artistieke compositie van roerloze of levenloze objecten, die met zorg zijn belicht. Vroeger vaak een studiewerk of proefstuk voor de virtuositeit van de schilder.

stilleven

van alle tijden


Het stilleven is van alle tijden. De Romeinen schilderden al stillevens op muren, die in Pompeï bijvoorbeeld nog bewaard zijn gebleven. Hollandse meesters van het bloemstilleven waren Balthasar van der Ast, Dirck de Bray, Jan Brueghel, Jan Davidsz. de Heem, Abraham Mignon en Rachel Ruysch. De stillevens uit de Vlaams-Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw zijn vooral beroemd om de stofuitdrukking, de weergave van het oppervlak van een voorwerp. Stillevens stonden vaak symbool voor bijvoorbeeld vergankelijkheid, maar ook bewondering voor de schepping.


Stillevens... ook helemaal ons ding: al die sobere accessoires op een sidetable gemaakt van oud hout. Een leeslamp uit het atelier verlicht het Puttertje van Carel Fabritius. Vazen, kruiken, een gehavende kandelaar... Een velours fauteuil, ook al met zo'n prachtige 'stofuitdrukking'. Haal het gevoel van die stillevens in huis en laat je inspireren door de fruit- en bloemstukken, 'toebackjes', zeebanketten en jachtstukken van weleer!

DE MATERIALEN

In deze kamer gebruikten wij: 

sidetable aura
sidetable aura
fauteuil olav
fauteuil olav
vaas PTMD
vaas PTMD
kandelaar hoffz
kandelaar hoffz
leeslamp pixar
leeslamp pixar

Het puttertje van CAREL FABRITIUS

Op canvasdoek van Hollandsmooi


Een distelvink zit, met een ketting aan zijn pootje, op zijn voederbakje. Distelvinken waren populair als huisdier, omdat je ze kon leren zelf met een miniatuuremmertje water uit een bakje putten. Vandaar dat ze puttertjes worden genoemd. Dit is één van de weinige werken van Fabritius, die bekend zijn. Hij schilderde het puttertje met duidelijk zichtbare penseelstreken. De vleugel gaf hij aan met dikke gele verf, waar hij met de achterkant van zijn penseel een kras in zette. 

Formaat van het canvasdoek in deze kamer: 30 x 40 cm.